USIM Jawab Balik


17 April 2009

USIM Jawab Balik

(NAIB Canselor USIM, Dr. Abdul Shukor Husin menyifatkan laporan Kosmo! bertarikh 15 April telah menjejaskan reputasi institusi pendidikan berkenaan)
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) tidak menawarkan jalan pintas dan layanan istimewa kepada mana-mana pelajarnya untuk lulus peperiksaan dengan amalan ‘markah kasihan’, malah kesemua mereka perlu berjaya dengan usaha sendiri. Bagi Naib Canselor USIM, Profesor Datuk Dr. Abdul Shukor Husin, dasar universiti itu sudah jelas melalui pelaksanaan prosedur Penggredan, Pemarkahan dan Pengeluaran Keputusan Peperiksaan.

Katanya, setiap keputusan peperiksaan akan dibentang dan diteliti dalam Mesyuarat Jawatankuasa Pemeriksa Pra-Siswazah (JPPS) peringkat fakulti dan seterusnya dirujuk kepada Senat Universiti untuk perakuan. “Kita juga ada panel luar yang memantau sistem akademik dan peperiksaan di USIM.

“Pensijilan MS ISO 9001:2000 yang telah diperoleh sejak 11 November 2004 dan perolehan sijil buat kali kedua pada 8 Januari 2008 oleh pihak Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) membuktikan USIM ada prosedur jelas dan telus terhadap sistem pendidikannya,’’ jelas beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar khas yang diadakan di Bangunan Canselori, USIM di sini semalam bagi mengulas laporan Kosmo! pada 15 April lalu mengenai dakwaan seorang pensyarah universiti itu ‘dipaksa’ meletakkan jawatan kerana hanya meluluskan empat daripada 157 pelajar jurusan undang-undang.

Pensyarah itu yang hanya dikenali sebagai Nor mendedahkan, punca peletakan jawatannya adalah kerana tidak tahan lagi menerima tekanan supaya mengikut kehendak universiti memberikan ‘markah kasihan’.


Dipetik dari:

http://www.kosmo.com.my/

2 ulasan

  1. salam. isu markah kasihan semakin mendapat tempat di kalangan mahasiswa kita. jadi saya menjemput kawan2 semua, kita bermuafakat ramai2, saya telah membina sebuah forum, jadi dapat la kita sama2 mencurahkan pandangan dan idea, supaya isu ini menjadi murni kembali…jemput semua ke forum
    http://toovia.com/7324ay

    BalasPadam
  2. Nor jawab balik USIM. Silabaca di

    http://mt.m2day.org/2008/content/view/20817/84/#jc_writeComment

    BalasPadam

ERROR 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage