Persidangan Meja Bulat


04 Ogos 2009

Persidangan Meja Bulat

Tajuk: Penglibatan orang Islam dalam urusan kematian masyarakat Cina

Tempat : Darul Fuqaha', Bangi (Berhadapan dengan MPI, Bangi)Masa : 9.00 am hingga 1.00 pmTarikh : 16 Ogos 2009 (Ahad)Penganjur : ILMUAN, PAPISMA, ILMAM, NAIM dan lain-lainYuran : hanya RM 10 (kertas kerja dan makan)
Semua dijemput hadir!

Pengenalan
Hubungan antara Islam dan bukan Islam sedang dalam proses mencapai tahap kematangan di mana selepas 50 tahun merdeka, banyak isu-isu yang melibatkan hubungan ini daripada aspek perundangan Islam telah timbul sekarang. Mungkin sepanjang 50 tahun yang lalu, hubungan dan interaksi berlaku tetapi tidak mengambil kira pandangan hukum daripada perundangan Islam.

Isu lilin yang timbul berkaitan dengan Y.B. Mohd Nizar Jamaludin yang memegang lilin sempena sidang akhbar memprotes kematian orang Cina telah menimbulkan polemik antara beberapa ilmuan di Malaysia antara yang membolehkan dan yang mengharamkan, serta tidak kurang pula yang mengsyubhahkan.

Persidangan meja bulat ini yang lebih bersifat perbincangan bersama golongan pakar dalam bidang pengajian Islam yang diadakan untuk membincangkan perkara ini dengan lebih mendalam agar isu ini dapat dihadami dengan baik. Hasil daripada perbincangan dalam persidangan ini akan dibawa kepada pihak yang berkenaan dan pihak yang berwajib untuk dihalusi dengan lebih teliti. Justeru, pihak penganjur ingin menjemput semua pihak agar dapat menyumbang kehadiran bagi menyerikan lagi persidangan ini. Selain itu, sekiranya tuan/puan mempunyai bahan kajian berkenaan dengan isu ini harap dapat dikongsi bersama agar perbincangan dapat dibuat dengan mengambil kira semua pandangan.

Ahli Panel Perbincangan
Panel 1: Ann Wan Seng (Penganalisis Sosial)
Tajuk: Pengurusan kematian masyarakat Cina antara adat dan Ibadat.

Panel 2: Ustaz Zaharuddin Mohamad (Pegawai Shariah, International Shari'ah Research Academy for Islamic Finance (ISRA)
Tajuk: Pengurusan kematian masyarakat Cina: Perspektif Fiqh.

Panel 3: Akan ditentukan kemudian (Ahli politik yang berpendidikan Islam)
Tajuk: Pengurusan kematian masyarakat Cina: Perspektif politik Malaysia.

Jika berminat sila hubungi (SMS) Us. Irwan 013-3543594 untuk pendaftaran (tempat adalah terhad).

Tiada ulasan

Catat Ulasan

ERROR 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage