Khutbah Interaftif


22 Januari 2014

Khutbah Interaftif

Jumaat lepas 17hb UF berkhutbah Jumaat di USIM. Peringkat mula dulu 2-3 kali bila khutbah jumaat, UF akan buat teks dan baca. Ia ambil masa unutk mengarang teks khutbah sendiri. Lepas tu, UF cuba unutk berkhutbah tanpa teks. Ia cabaran yang besar, sebab khutbah Jumaat tak sama macam mengajar kuliah Maghrib.

Intisari khutbah yang disampaikan oleh UF minggu lepas ialah “seni berkhutbah” oleh khatib. Mungkin kita biasa tengok di Malaysia khususnya, para khatib hanya “membaca” teks yang disediakan oleh jabatan agama. Hanya segelintir yang “berkhutbah” tanpa teks, maksudnya spontanlah.

UF membawa kisah dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Bukhari. Seorang lelaki badwi masuk ke masjid ketika Nabi SAW sedang berkhutbah. Lelaki tersebut berinteraksi dengan Nabi dan memberitahu kampungnya binasa akibat kemarau panjang. Lalu Nabi berdoa ketika itu supaya Allah turunkan hujan ke atas kampung tersebut.

Minggu berikutnya, lelaki tersebut datang lagi juga ketika Nabi SAW sedang berkhutbah dan sekali lagi berinteraksi dengan baginda. Beliau memberitahu kampungnya musnah akibat banjir besar. Lalu Rasulullah SAW berdoa supaya Allah alihkan hujan lebat daripada kampung tersebut.

Point yang UF cuba bawa di sini ialah Rasulullah berinteraksi dengan lelaki tersebut ketika baginda sedang berkhutbah. Rasulullah membenarkan lelaki tersebut mengutarakan masalah yang dihadapinya. Nah, persoalan yang UF lontarkan kepada sidang Jumaat yang hadir hari itu, bolehkah kita zaman sekarang buat benda yang sama?

Untuk mengelakkan kebosanan jemaah atau kemengantukkan mereka, kita cadangkan supaya khutbah jumaat diadakan dalam bentuk sesi soal jawab antara jemaah dan khatib, kira ala-ala gaya Us. Azhar Idrus. Yang lain kita ikut syarat dan rukun, cuma isi khutbah dalam bentuk Q & A.

Apa-apa pun UIF kata, kena mohon kelulusan pihak berkuasa agama dahulu lah. Kalau tidak mungkin akan menimbulkan sedikit masalah di kalangan masyarakat. Cadangan ini sudah pasti ada pro dan kontra.

Fikir-fikirkan….

Tiada ulasan

Catat Ulasan

ERROR 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage