Pilihanraya Kecil Permatang Pauh


27 Ogos 2008

Pilihanraya Kecil Permatang Pauh

UF balik kampung untuk Pilihanraya kecil Permatang Pauh tapi bukan UF yang mengundi, namun isteri yang mengundi kerana dia berasal dari Penanti yang terletak dalam parlimen Permatang Pauh. Kami bertolak jam 7 malam selepas isteri habis mengajar dan sampai lebih kurang jam 12 tengah malam. Setakat tol Juru keadaan lalu lintas masih biasa dan tidak ada kesesakan, tapi bila kami sampai di Kubang Semang, kami terperangkap dalam kesesakan lalu lintas yang amat teruk. Biasanya perjalanan dari susur keluar Kubang Semang dari lebuh raya Butterworth Kulim ke masjid Kubang Semang tidak sampai 1 minit pun, tapi malam tu kami terperangkap hampir sejam. Kelihatan orang begitu ramai dalam masjid dan kedai yang terletak bersebelahan masjid tersebut walaupun jam sudah pun menunjukkan pukul 1.15 pagi. Lalu lintas kembali lancar selepas masjid Kubang Semang dan kami meneruskan perjalanan ke rumah ibu mertua. Kami melalui Yayasan Aman yang terletak bersebelahan Sekolah Menengah Penanti dan kelihatan penyokong Keadilan masih ramai di situ dan akhirnya sampai ke rumah dengan selamat lebih kurang jam 1.30 pagi.

HARI MENGUNDI

Kami keluar mengundi jam 10 pagi. Kami hanya berjalan kaki ke Sekolah Menengah Penanti yang terletak lebih kurang 150 meter dari rumah memandangkan jalan ke sana begitu sesak dengan kenderaan. Isteri UF bersama ibu mertua masuk mengundi dan UF pergi ke rumah abang ipar yang terletak berhadapan dengan sekolah tersebut. Kelihatan penyokong dan peraih undi Keadilan dan BN begitu sibuk menjalankan tugas, penyokong Keadilan lebih mendominasi, manakala penyokong BN kelihatan agak lesu. Dikatakan keadaan di Sekolah Rendah Penanti lebih panas kerana DSAI dan isteri DSWA mengundi di situ. Selepas mengundi kami ke rumah UF di Telok Air Tawar dan pulang semula ke Penanti jam 5 petang dan kami melalui Permatang Pasir untuk melihat keadaan. Bila sampai di Bukit Indera Muda, kami terperangkap dalam kesesakan yang begitu teruk sehingga ke Pekan Penanti. Ini kerana orang ramai mula menuju ke Yayasan Aman dan Maktab Tunku Bainun untuk berkumpul dan menunggu keputusan pilihanraya. Dari Bukit Indera Muda ke rumah mertua hanya 5 minit tapi pada petang tu, sejam setengah terperangkap. Kami bertolak pulang ke Sepang selepas maghrib dan ketika melalui depan Yayasan Aman, kelihatan begitu ramai orang dan petugas-petugas memberitahu yang DSAI telah mendapat 31,000 undi secara tidak rasmi. Kami sampai di rumah lebih kurang jam 1.30 pagi.

Tiada ulasan

Catat Ulasan

ERROR 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage