i-Bawl


21 Julai 2012

i-Bawl


19 Julai 2012 hari yang menggembirakan UF. Bukan gembira sekadar hari lahir ke tiga puluh enam tapi gembira Alhamdulillah kerana idea inovasi (i-bawl) cetusan UF memenangi pingat gangsa dalam pertandingan “Novel Research and Innovation Competition (NRIC), Universiti Sains Malaysia yang berlangsung pada 17-19 Julai 2012.

Walaupun sekadar gangsa, tapi ia amat bermakna bagi UF kerana daripada 137 penyertaan dari IPTA/S termasuk IPT luar negara, produk dan idea UF antara yang mendapat pingat gangsa. Tambahan pula ini adalah penyertaan pertama UF di peringkat Kebangsaan.

I-Bawl adalah produk kencing berdiri lelaki yang patuh Syariah. Ia adalah inovasi tempat kencing berdiri yang sedia ada dan direka khas dengan lengkungan serta aliran air untuk mengelakkan percikan air kencing ke badan atau pakaian. Bukan itu sahaja, ia juga ditutupi dinding di kanan dan kiri serta berpintu yang berfungsi melindungi aurat orang lelaki yang kencing berdiri.

Antara pencapaian i-bawl ialah:
1. Johan pertandingan inovasi peringkat Fakulti Syariah dan Undang-Undang, USIM, 2012.
2. Johan pertandingan “Student Innovation Competition (SIC), kategori “Ummah’s Development” anjuran Fakulti Sains dan Teknologi, USIM 2012.
3. Johan Keseluruhan pertandingan “Student Innovation Competition (SIC), bagi peringkat prasiswazah, anjuran Fakulti Sains dan Teknologi, USIM 2012.

Namun, bila mencuba nasib masuk pertandingan NRIC di USM, UF tidaklah menaruh harapan yang terlalu tinggi. Ini kerana persaingan yang amat tinggi dari IPT lain. Bila diumumkan menang pingat gangsa, UF amat bersyukur. Ia menjadi pemangkin untuk membudayakan inovasi di kalangan pelajar bidang Syariah. Ini tahun kedua FSU menghantar penyertaan ke NRIC, namun i-bawl adalah produk pertama FSU yang memenangi pingat di peringkat pertandingan inovasi kebangsaan.

UF ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada pelajar di bawah seliaan UF iaitu:
1. Mohamad Rizuan bin Norden (1090199),
2. Mohamad Zulhilmi bin Mohd Nazar (1090203)
3. Mohd Shahizad bin Saleh (1090200)
Mereka inilah yang merealisasikan idea UF untuk i-bawl. Tahniah dan mabruk untuk anda. Anda memang best!

Kita bersedia untuk pertandingan innova 2012 pula, Insya Allah.

(Pingat gangsa bagi produk i-Bawl) 

(Jurucakap i-Bawl "Ijad" sedang menerangkan kepada juri) 

(Nampak macam boleh "makan" ja juri ni) 

 (Serius dan yakin)

(Inilah model i-Bawl, kata Ijad) 

(Barisan pakar "kencing berdiri" patuh Syariah) 

(Tak sia-sia bos belanja makan "Awet Muda")

(Bersama team FSU yang lain, i-Bawl, i-Waraqah dan 3CE Cage)


Tiada ulasan

Catat Ulasan

ERROR 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage